Welke wijn bij welke kaas

Wijn en kaas

De verscheidenheid in kazen is zo groot dat het onmogelijk is om 1 wijn te kiezen die bij een uitgebreid kaasassortiment past.
Aandachtspunten:
1) Ieder type kaas vraagt zijn eigen soort wijn
2) In veel gevallen passen witte wijnen beter bij kaas dan rode wijn.
3) Wijnen en kazen uit dezelfde streek passen meestal goed bij elkaar.
4) Pittige kazen vragen eerder een frisse witte wijn dan een stevige wijn.
5) Niet teveel verschillende kazen op een kaasplankje maakt het makkelijker om een hierbij passende wijn te kiezen.
6) Wijnen met uitgesproken tannines zijn niet goed te combineren met kaas.
7) Een overdosis hout in de wijn past niet goed bij kaas.
8) Het zoetgehalte is belangrijker dan het alcoholgehalte.
9) Bij erg zoute kazen past geen rode wijn
10) Neem bij twijfel een witte wijn.
Algemene richtlijnen zijn:
Blauwader kaas (pittig): zoete witte wijn
Blauwader (mild): rode wijn, zoete witte wijn
Witte korst kaas: witte wijn
Gewassen korst kaas: zoete witte wijn
(Half) Harde kaas: rode wijn, hoe ouder de kaas hoe krachtiger de wijn.
Verse kaas: witte wijn, mousserende wijn
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn.

Veel gemaakte kaas-wijn combinaties:
Stilton met Port
Munster met Gewurztraminer
Roquefort met Sauternes

Deel dit bericht

U kunt reageren op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *