Gratis verzenden BINNEN NEDERLAND bij bestellingen boven € 100,-
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Mijn Account
TraditionalWines.nl
  • Weblog
  • Evenementen
  • Informatie
    • Druivenrassen
  • Contact
  • Rode Wijn
  • Witte Wijn
  • Rosé
  • Mousserend
  • Proefpakket
  • MENU

Weblog

Hamburger&Wijn Hamburgers & Wijn

10 Nov 2015

6 november 2015 door Reinder Scherpenzeel Reageer

Ooit de film Sideways gezien? Een zeer onderhoudende film. Het gedoe van ‘de vriend’, die achter de vrouwen aan zit en heel plooibaar is (de cabernet sauvignon) vind ik een beetje vermoeiend, maar het getob van  ‘de wijnliefhebber’ (Miles, de pinot noir van het stel) is wel amusant. Miles is vervent tegenstander van de cabernet-druif en aanhanger van de verfijndheid van de pinot. Voorheen was iedereen in Californië Cab-of merlotdrinker, maar als gevolg van de film is half Amerika overgestapt op Pino Nwâr. Het schijnt dat het effect van de film op de verkoop ervan meetbaar is. Typisch is wel dat een van de grootste wijnen die Miles in de kelder heeft een Cheval Blanc 1961 is. Het is een Saint Emilion, gemaakt van vooral cabernet franc en merlot. Ook daarvan is Miles geen liefhebber. Dat de wijn bijzonder is weet hij echter wel. Maar wanneer maak je zo’n wijn open?

Volgens de nieuwe liefde van Miles moet je niet wachten op het goede moment. Het moment dat je hem open maakt is bijzonder.

Als er wijn gedronken moet worden bij hamburgers zou ik normaal gesproken kiezen voor iets Zinfandelligs. Het heeft sap, vulling en een kruidige zoetheid die op kan tegen de gezoete sausjes die over het vlees zijn uitgestort. Miles kiest er echter voor om zijn Cheval Blanc 1961 te drinken met een burger in de lokale hamburger-joint. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets klassieks als Cheval Blanc, zoiets ouds als 1961, overeind blijft bij een burger. Bij mij stonden nog twee wijnen open die over waren van een proeverij. Een zachte stijl Rosso di Montalcino van Ferrero en Francigeno, een blend van barbera, merlot en croatina uit de Altrepo Pavese. Beide wijnen deden het heel aardig bij de burger. Ze hebben redelijk wat restzoet, kruidigheid en rijp sap.
Waarschijnlijk maakt Cheval Blanc 1961 het moment met de burger heel speciaal. Wellicht moet ik dat ook eens proberen. Tot die tijd volstaan boven beschreven wijnen echter uitstekend.

Coravin Revolutionair: Met dit accessoire proef je wijn zonder de fles te ontkurken

27 Okt 2015

Coravin is een revolutionair concept waarmee je dankzij een ingenieuze techniek een fles wijn kan proeven zonder ze te moeten openen.

Wat doe je als je een fantastische wijnkist in je kelder hebt liggen, bijvoorbeeld een Château Pontet Canet 2010 – die de maximale score van 100/100 kreeg van de invloedrijke wijnjournalist Robert Parker -, het is een bovendien kostbaar geschenk, en je zou er zo graag een fles van proeven? Je kan natuurlijk eentje openen, maar gezien de kostprijs (200 euro per stuk), zou het zonde zijn een wijn te consumeren die misschien nog niet helemaal op dronk is.

Goed nieuws voor alle wijnliefhebbers die met een soortgelijk dilemma te maken krijgen : Coravin komt naar België!

Wat is Coravin? Een revolutionair accessoire waarmee je flessen kan proeven zonder ze te ontkurken. De technologie werd ontleend uit de medische sector en werkt met een zeer fijne naald die de kurk doorboort en deze ongedeerd laat door edelgas te spuiten dat de kurk weer vult en oxidatie vermijdt. De fles kan daarna verschillende maanden en zelfs een jaar bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.

Het lijdt geen twijfel dat de techniek wijnfanaten van het eerste uur en eigenaars van grands crus in vervoering zal brengen. Ze zullen eindelijk kunnen proeven of hun wijn op dronk is zonder daarbij een fles te moeten ‘opofferen’. De nieuwe techniek is ook handig voor liefhebbers van het edele vocht die slechts één glaasje van hun beste fles wijn willen degusteren, om ze daarna weer een tijdje weg te bergen. En we hebben het nog niet over restauranthouders die voortaan hun wijn per glas kunnen aanbieden.

 

The Inspiration from Coravin on Vimeo.

CQWijnenSlideshow1 10 goede reden om wijn te drinken

19 Okt 2015

1. Wijn maakt niet dik

Uit een recente studie blijkt dat vrouwen die regelmatig wijn drinken een lagere kans hebben op gewichtstoename van wanneer men mineraalwater drinkt. Dit blijkt uit een studie van 13 jaar op 19.200 Amerikaanse vrouwen, uitgevoerd in een ziekenhuis in Boston. Het onderzoek bevestigt dat er geen duidelijke link is tussen alcoholconsumptie en gewichtstoename.

2. Rode wijn goed voor je tanden

Zoenen schijnt goed te zijn voor je tanden. Maar rode wijn is dat ook! Weliswaar lijkt je gebit door de tannines soms een beetje grijs en door de kleurstoffen donker, de chemicaliën in de drank maken ondertussen wel mooi je tandvlees sterker. Onderzoekers van de universiteit van Quebec (Canada) ontdekten dat dit positieve effect vooral te danken is aan de stof polyphenol, die de wijn zijn rode kleur geeft. Het is niet het eerste onderzoek dat ons er toe aanspoort vooral nog een flesje open te trekken. In Oktober bleek ook al dat het drinken van rode wijn longkanker zou kunnen voorkomen en dat ook hartpatiënten baat hebben bij het regelmatig hanteren van de kurkentrekker.

3. Rode wijn kan beschermen tegen Longkanker

Het drinken van rode wijn kan beschermen tegen longkanker. Witte wijn verhoogt het risico juist. Dat schrijven Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela. De wetenschappers onderzochten het effect van verschillende soorten wijn op de ontwikkeling van de meest voorkomende en gevaarlijkste vorm van kanker. Volgens onderzoeksleider Juan Barros-Dios zorgde de consumptie van rode wijn voor een kleine, maar statistisch significante, vermindering van de ontwikkeling van longkanker. Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en schadelijke vrije radicalen afbreken. Ook zit in rode wijn resveratrol. Van die stof is bekend dat hij de ontwikkeling van tumoren kan afremmen. Dat zou de beschermende werking van de drank kunnen verklaren, aldus de onderzoekers. Witte wijn, schrijven de wetenschappers geruststellend, lijkt het risico op longkanker slechts zeer licht te verhogen. Dat zou komen door de ethanol die die drank bevat. Ethanol kan genen aantasten. Ook rode wijn bevat overigens ethanol, maar het risicoverhogende effect daarvan lijkt teniet te worden gedaan door de beschermende stoffen die in rode wijn zitten. Overigens benadrukken de Spaanse onderzoekers dat het weinig nut heeft om liters rode wijn per dag te gaan consumeren om geen longkanker te krijgen. Ze wijzen erop dat niet roken een veel betere bescherming biedt tegen de dodelijke ziekte.

4. Alcohol scherpt brein

LONDEN – Een halve fles wijn per dag kan zorgen dat iemands hersenen beter werken, in het bijzonder als die iemand een vrouw is. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het University College in Londen. Zelfs wie maar een glas wijn per week drinkt, heeft scherpere denkprocessen dan een geheelonthouder, stellen de onderzoekers. Dit gunstige effect van alcohol, dat te maken heeft met betere doorbloeding van de hersenen, is waar te nemen als iemand tot dertig eenheden alcohol – ongeveer vier tot vijf flessen wijn – in de week gebruikt. De wetenschappers konden niet onderzoeken wat het effect van meer alcohol was, maar zij vermoeden dat dronkenschap de eventuele positieve effecten teniet doet.

5. Alcohol goed voor de botten

LONDEN – Gematigd gebruik van alcohol beschermt vrouwen mogelijk tegen de gevolgen van botontkalking. Dit blijkt uit een onderzoek van het St. Thomas Ziekenhuis in Londen. De studie is uitgevoerd onder 46 paren identieke vrouwelijke tweelingen, van wie er een circa acht alcoholconsumpties per week tot zich pleegt te nemen en de ander vrijwel geen alcoholhoudende drank drinkt. De vrouw die met mate drinkt, bleek sterkere botten te hebben dan haar geheelonthoudende zuster.

6. Wijn helpt levercirrose voorkomen

De nieuwsbrief van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV) meldt een opmerkelijk bericht uit de wereld van het medisch onderzoek. De conclusie van een studie bij leverpatiënten wees uit dat niet alle alcoholische dranken een even groot risico op leveraandoeningen veroorzaken. Wijn blijkt al vast een gunstige uitzondering op die regel. Op precies te zijn: wie zo nodig excessief wil drinken (!?) heeft minder kans op cirrose bij consumptie van wijn in plaats van distillaten. Het is overigens niet een levensstijl die door de onderzoekers per se wordt aanbevolen.

7. Rode wijn goed tegen verkoudheid

Een recente Spaanse studie heft aan het licht gebracht dat wijndrinkers minder kans hebben een verkoudheid op te lopen dan geheelonthouders en drinkers van bier en gedistilleerd. Volgens onderzoeker Dr. Bahi Takkouche, professor in de epidemiologie aan de universiteit van Santiago de Compostela, biedt het drinken van twee glazen wijn per dag, en dan met name rode, een goede bescherming tegen verkoudheid.

8. Mineralen en sporenelementen

Wijn bevat o.a. mineralen en sporenelementen die de mens nodig heeft. Belangrijke mineralen en sporenelementen zijn calcium, magnesium, ijzer, koper, en mangaan. Een glas wijn levert van de totale dagelijkse behoefte:

5% vitamine B6
10% magnesium en ijzer
12% calcium
15% mangaan en koper
17% vitamine C

9. Witte wijn is goed voor de longen

Uit Amerikaans onderzoek onder 1500 New Yorkers blijkt dat witte wijn goed kan zijn voor de longen. Witte wijndrinkers bleken makkelijker te ademen dan mensen die andere alcoholische drankjes nuttigen. Dat meldt Ananova. De onderzoekers houden antioxidanten in de wijn hiervoor verantwoordelijk.

10. Matige drinker vermindert kans op dementie

ROTTERDAM – Een borreltje op z’n tijd kan mogelijk de kans op dementie verminderen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat mensen die met mate alcoholische drank nuttigen, minder vaak dement worden dan geheelonthouders.

wijnweetjes www.meergenieten.com

Hoe weet je of wijn niet meer goed is Hoe je weet wanneer wijn niet meer te drinken is?

12 Okt 2015

Hoe je weet wanneer wijn niet meer te drinken is?

René 11/09/2015 In Algemeen, Wijnnieuws

Een ervaren wijndrinker heeft vaak gelijk al door wanneer een wijn over zijn top is. De vraag is, hoe doen ze dat? Nou, dit vergt enige oefening en hier moet je op letten:

Hoe het er uit ziet
Wijn is niet meer lekker wanneer de wijn té lang open staat. Terwijl sommige mensen zeggen dat geopende wijnen weken goed blijven, zullen de meeste wijnen na een paar dagen al hun glans verliezen. Dus het is belangrijk om geopende flessen goed op te bergen en af te sluiten. De eerste dingen waar je naar kijkt, is de kleur en de conditie van de wijn.

De wijn is troebel en laat een filmlaagje achter in de fles
Er zijn verschillende wijnen die van zichzelf al troebel zijn, maar als de wijn helder hoort te zijn en na verloop van tijd wordt hij troebel, is dit het eerste teken dat er vergisting plaats vindt in de fles.

De wijn begint bruin te worden en veranderd van kleur
Wanneer de wijn bruin kleurt, zoals een appel, dan is de wijn blootgesteld aan zuurstof. Terwijl het bruiner worden van de wijn zelf, geen slecht iets is (er zijn meerdere fantastische ‘tawny’ gekleurde wijnen) zal dit je wel vertellen hoeveel oxidatieve stress er in de wijn heeft plaats gevonden.

De wijn heeft kleine bubbels
De bubbels komen van een tweede ‘ongeplande’ gisting in de fles. Ja, je hebt zojuist een mousserende wijn gemaakt! Helaas zal het niet zo lekker smaken als een Champagne, het zal een vreemde zure smaak hebben.

“Het bruiner worden van de wijn zelf is niet slecht, maar het geeft wel aan hoeveel stress de wijn heeft ondergaan.”

Hoe ruikt slechte wijn?
Het tweede punt waar je op moet letten is de geur. Er zijn 2 verschillende redenen om er achter te komen wanneer wijnen hun beste tijd gehad hebben.

– Een wijn die een wijnfout heeft. Ongeveer 1 van de 75 flessen is gewoon ‘fout’
– Een wijn die te lang open heeft gestaan

Een wijn die zijn beste tijd heeft gehad doordat de fles te lang open heeft gestaan, heeft een schurende en scherpe geur. De wijn zal medicinale aroma’s hebben, die te vergelijken zijn met: nagellak remover, azijn of thinner. Deze geuren komen voort uit een chemische reactie van de wijn, die bloot gesteld is aan warmte en zuurstof, waardoor bacteriën groeien die azijnzuren produceren.

Hoe zal het smaken?
Een ‘slechte’ wijn proeven kan geen kwaad, maar het is waarschijnlijk geen goed idee om deze wijn op te drinken. Wanneer de wijn te lang open heeft gestaan, zal de wijn een scherpe, zure smaak hebben. Een goed voorbeeld hiervan is azijn. Dit veroorzaakt een branderig gevoel in je neus, net zoals bijvoorbeeld mierikswortel. Daarnaast zal het ook vaak een gekaramelliseerde appelmoesachtige (Sherry) smaak hebben, veroorzaakt door oxidatie.

Oefenen, oefenen en oefenen
Wanneer een wijn zijn glans verloren heeft en je bent hier absoluut zeker van, ruik er dan eerst aan voordat je het zomaar weggooit! Ontdek de zure smaken en de vreemde nootachtige aroma’s die je kunt vinden. Je zult elke keer nauwkeuriger worden en in staat zijn om de aroma’s er uit halen. Het kan geen kwaad, dus waarom niet?

 

Eiswein Eiswein, de dessertwijn van bevroren druiven!

9 Okt 2015

Het goede in een mensenleven komt vaak onverwachts. Zoeken ernaar heeft geen zin, het komt op een onvoorspelbaar toevallig moment. Veelal kom je pas later tot het besef. Zo’n toeval betrof ook het ontstaan van eiswein. Een soort van geluk bij een ongeluk. De magie van eiswein, is dat het perfect te combineren is met allerlei verschillende gerechten. Er is immers niets leukers dan uw gasten keer op keer te laten verbazen. Anders dan dat de naam doet vermoeden drink je deze wijn niet bevroren, maar dankt eiswein haar naam aan de wijze voorop deze tot stand komt.

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van eiswein. Het verhaal dat door de meesten wordt vertolkt, is het verbaal van een Duitse wijnboer uit de negende eeuw. Hij liet zijn wijngaard met daaraan de druiven onbeheerd achterliet. Zelf was hij op zakenreis. De winter viel vroeg en vrij plotseling in. Bij terugkomst trof hij bevroren druiven aan zijn wijnranken aan. Desalniettemin oogst hij de druiven en tot zijn verrassing leverde dat een bijzonder goedje op met een geconcentreerde smaak dat rijk is en intensief qua smaak.

De geconcentreerde smaak ontstaat doordat de druiven geplukt worden in bevroren toestand.

Voor het maken van echte eiswein is het dan ook noodzakelijk dat de wijnboer de druiven laat hangen aan de ranken. Het laten hangen van de druiven brengt heel wat risico’s met zich mee. Allereerst zijn er de vogels en allerlei wilde dieren die graag in koude dagen zich te goed willen doen aan de druiven. Weersomstandigheden kunnen daarnaast de kwaliteit van de druiven aanzienlijk verminderen, zoals het na een lichte vorst weer warmer worden.

De luxe dessert wijn wordt in een brede variatie van druivensoorten gemaakt. In Europa zijn de Riesling, Ehrenfelser, Gewürztraminer veel voorkomende druiven, terwijl bijvoorbeeld in Canada de produktie zich met name concentreert op Vidal, Cabernet Franc, Shiraz, en Merlot. Dit zijn vooral de laat rijpende druivenrassen, want het is belangrijk dat de druiven van goede kwaliteit blijven en niet gaan rotten totdat de kou echt invalt. Klik hier als je het overzicht aan eiswein wilt zien!

Auteur: eelco

Wijn bij Vis Wijn bij vis

9 Okt 2015

Een lekker stukje vis vraagt om een lekker bijpassend glas wijn. Maar wat drink je nu eigenlijk bij welke soort vis? vinoloog en delicious.friend Ellen Dekkers geeft haar wijn vuistregels.

Dat je bij vis droge witte wijn drinkt, is geen wet van Meden en Perzen. Bij rauwe zeevis met een uitgesproken ziltige smaak zijn strakdroge, frisse wijnen als muscadet, riesling, sauvignon blanc of mousserend extra brut een goede keuze. want rijke, volle wijnen denderen over de verfijnde vis heen.

Is de zeevis bereid, dan verandert de structuur en de wijnkeuze: bij gerookt, gegrild en geroosterd past houtgerijpt wit met meer body beter. serveer je er een pittige kerriesaus bij, dan mag de wijn zelfs wat zoet zijn. denk aan muscat, milderiesling (feinherb) en viognier.

Bij stevige gegrilde vis – bijvoorbeeld tonijn, zwaardvis of zeeduivel – met sojasaus of vleesjus is rood zelfs beter. schenk soepel rood met weinig tannine, een pinot noir (Duitse spätburgunder) of gamay (beaujolais), want vis krijgt ruzie met tannine en kan dan zelfs een onaangename smaak krijgen.

04-serveertemperatuur-jpg Wijnmythe: rode wijn drink je op kamertemperatuur. Mijn motto: Stay cool en koel je wijn!

3 Okt 2015

geschreven door Ingrid Larmoyeur op 02-10-2015

Er bestaan nogal wat wijnmythes. Ik zal de komende tijd af en toe eentje ontkrachten. Vandaag: rode wijn drink je op kamertemperatuur.

Kamertemperatuur

Maar, hoor ik je zeggen, rode wijn moet je toch op kamertemperatuur drinken!? Ja, en nee. De mythe dat je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken, dateert nog uit vervlogen tijden die de meesten van jullie niet kennen. De tijd namelijk dat er nog geen centrale verwarming bestond. Huh!?Ja, inderdaad. In de woonkamer stond een gaskachel, houtkachel of kolenkachel. Vaak was er geen verwarming in de slaapkamers. Brr. Je kunt je voorstellen dat de kamers in die tijd niet heel erg warm waren. Kamertemperatuur, dat was circa 18 graden, als je geluk had. Uit de tijd voor de centrale verwarming dateert ook het advies dat je rode wijn op kamertemperatuur (18 graden dus) moet serveren. En trouwens, vroegâh hadden wijnliefhebbers vaak ook nog een koele kelder en moesten ze hun wijnen juist chambreren (= op kamertemperatuur brengen, van het Franse woord ‘chambre’voor kamer). Tegenwoordig zal de gemiddelde woonkamertemperatuur ergens rond de 21 graden zijn. Dat is voor de meeste rode wijnen geen aangename serveertemperatuur! Koelen luidt dus het advies.

Smaakbeleving

De ideale serveertemperatuur is afhankelijk van kleur, type, stijl en kwaliteit. En hoe werkt dat dan? Een simpele stelregel: hoe koeler de wijn, hoe frisser en levendiger hij aandoet. Je proeft dan meer fruit, de wijn komt strakker over en je hebt meer zuurbeleving. Maar ook: hoe kouder, hoe minder je proeft! Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter. Drink je de wijn te warm, dan wordt hij echter ook zwaar en vermoeiend. En nog een basisregel: hoe beter de kwaliteit van de wijn, hoe warmer je de wijn serveert. Een simpele fruitige rode wijn kun je koeler serveren (12-14°C) dan een stevige rode Bordeaux (16-18°C). Een eenvoudige prosecco serveer je koeler (ca. 7°C) dan een top-champagne (ca. 9°C).

Koel rood

Hou sowieso die 18°C aan als maximum, zeker ook in de zomer. Je wilt bij 28 graden buiten geen ongekoelde rode wijn drinken, maar dat geldt ook voor de winter als je de verwarming op 21 graden hebt staan. Consequentie is dus dat je mousserend, wit, rosé en sommige aperitief- en dessertwijnen in de koeling bewaart of enkele uren voor het serveren in de koeling gooit, dat je eenvoudig soepel en fruitig rood behoorlijk koelt voor het serveren en dat je ook krachtig en complex rood een beetje koelt indien nodig. Even een (half) uurtje in de koeling of een koelmanchet erom doet de rode wijn vaak erg goed. En bedenk dat je fles ook weer snel opwarmt. Je kunt dus sowieso beter wat koeler beginnen.

Cool, man!

En dan als laatste nog een klein geheugensteuntje voor de ideale serveertemperaturen:

Mousserend: 8-10 graden
Wit – licht, fruitig: 8-10 graden
Wit – vol, complex: 10-12 graden
Rosé: 8-10 graden
Rood – licht, fruitig: 12-16 graden
Rood – vol, complex: 16-18 graden
Zoete wijn: 8-10 graden
Versterkt: 12-14 graden

Stay cool en koel je wijn!

Website is live Proost, op de nieuwe website!

24 Sep 2015

Wij vonden het hoog tijd voor een nieuw uiterlijk en hebben de website volledig vernieuwd. De nieuwe website heeft een modernere uitstraling gekregen en bevat meer inhoudelijke informatie over wijnen en alles daaromheen. Er is niet alleen gekozen voor een andere lay-out, maar de website wordt regelmatig geüpdate met nieuwsberichten én nieuwe verassende wijnen.
Lees verder ›

foodfestival Foodfestival Amsterdam

21 Sep 2015

Laten we buiten naar binnen brengen! Het festivalseizoen mag dan voorbij zijn, het Foodfestival zet hun eet- en drinkfestijn gewoon binnen voort. Heerlijke steaks, verse vis, ambachtelijk bier, exotische én… klassieke wijnen.
Lees verder ›

perswijn Perswijn Select

20 Sep 2015
Ook wel eens jaloers op een Perswijnpanel dat zoveel mooie wijnen mag proeven? Op zondag 25 en maandag 26 oktober kunt u zélf een topselectie wijnen proeven op de proeverij ‘Perswijn Select’ in de Kookfabriek te Amsterdam.
Lees verder ›

← Older posts
Newer posts →

Laatste weblog berichten

  • Hoe wordt wijn gemaakt… 3 Dec 2016
  • Rosé is een échte zomerwijn. 3 Aug 2016
  • 15 gezellige Food Festivals voor in je agenda 10 Jun 2016
  • Tannines in wijn 13 Apr 2016

TraditionalWines.nl

KvK: 53276272
BTW Nr: NL850820522B01
IBAN: NL59RABO0138550883

Privacy Policy
Algemene Voorwaarden

Alle bestellingen worden bezorgd door PostNL

Houd mij op de hoogte van nieuws, acties en exclusieve aanbiedingen.

Payment methods
© 2011-2015 TraditionalWines.nl    NIX18
  • Weblog
  • Evenementen
  • Informatie
    • Druivenrassen
  • Contact
  • Rode Wijn
  • Witte Wijn
  • Rosé
  • Mousserend
  • Proefpakket
  • Mijn Account
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram

Wijnsoorten

    Trefwoorden

    Winkelmand

    TraditionalWines.nl
    • Weblog
    • Evenementen
    • Informatie
      • Druivenrassen
    • Contact
    • Rode Wijn
    • Witte Wijn
    • Rosé
    • Mousserend
    • Proefpakket
    TraditionalWines.nl