Rosé is een échte zomerwijn.

rose

De zomer is begonnen en massaal gaan we aan die wijn waaraan iedereen meteen denkt………….inderdaad rosé.

Maar waar en wanneer drinken we rosé? In de regel wordt er best het gehele jaar rosé gedronken maar dan meer in combinatie met eten. Gerechten met kalf, een ham zoals uit San Danielle (Italië) of een maaltijdsalade leent zich perfect voor deze wijn. De zomer is echt de tijd van het jaar wanneer men het meest op verschillende momenten van de dag een glas neemt. Als je aan rosé denkt, komt meteen het zomerse gevoel naar boven. Mensen zijn vrolijk, het weer is goed, je gaat sneller naar de terrasjes toe en besteld veelal makkelijk een koud glas rosé. De één wil  het glas gevuld met ijs en rosé en de ander drinkt de wijn zoals het gemaakt is. Een heerlijk glas bij de lunch, als aperitief voor een diner of gewoon een glas voor de buis. Hou je van complexe rosé wijn voor bij de maaltijd, neem dan een Franse wijn uit de Provence of Rhône en geniet van de wijn-spijs combinatie. Een klassieke zoetere rosé is de rosé d’Anjou uit de Loirestreek uit het Franse plaatsje Anjou in Frankrijk.

Wil je daarin tegen een rosé met jong zomers fruit zoals aardbeitjes en framboosjes, neem dan Spaanse, Zuid-Afrikaanse of Chileense rosé.

Rosé zie je overal  in alle supermarkten, slijterijen en wijnwinkels en hier kan je zelf kiezen wat je wilt kopen maar belangrijk te weten is dat deze wijn NIET gemaakt is om lang te bewaren. Koop en drink je rosé dus jong. Heb je oudere rosé in huis ( 2 jaar of ouder ) en ben je benieuwd hoe deze smaakt, heb je de kans dat je de smaak proeft van hele muffe aardbeienjam…….niet lekker dus.

 

Rosé wijn kan op verschillende manieren gemaakt worden;

De meest voorkomende manier is het laten mee vergisten van de blauwe druivenschillen bij de druivensap. Tijdens het vergisten van de wijn geeft de schil van de blauwe druiven kleur af aan de wijn.

Als de wijnmaker besloten heeft dat de rosé goed is wordt de wijn gezeefd, gefilterd en gaat het vinificatieproces verder.

Bij een volgende manier kan het zijn dat een wijnboer een stevige rode wijn wil maken op een bijzondere manier. Hij perst de blauwe druiven en laat de schillen in de druivensap mee vergisten en tijdens dit proces, tapt hij wat rosé gekleurde druivensap af zodat er in verhouding meer blauwe schillen in druivensap is om zware, complexe rode wijnen te maken. Van de rosé afgetapte druivensap wordt wijn gemaakt die ontstaan is voor een ander doeleind. Hoe langer de schil mee vergist, hoe intenser en dieper de kleur wordt. Het wil niet meteen zeggen dat de smaak dat ook meteen dieper en intenser is.

Zo kan het zijn dat een lichtere rosé, een veel steverige en complexere smaak heeft ten opzichte van een donkere rosé en andersom natuurlijk ook.

De laatste minst vakere manier wordt veelal in Duitsland toegepast namelijk witte en blauwe druiven tezamen persen en dan laten vergisten. De verhouding blauwe druivenschil is dan minder ten opzichte van de totale druivensap.

Wat absoluut niet mag is witte wijn en rode wijn mengen zodat het een roséwijn wordt. De enige wijn waar dat gebeuren mag is in de champagnestreek in Frankrijk. De wet zegt dat je een beetje rode wijn uit het plaatsje Bouzy in de champagnestreek mag toevoegen aan de witte wijn om rosé champagne te maken.

Zo zie je maar dat er vele soorten rosé’s zijn die tegenwoordig overal op de wereld gemaakt worden met verschillende kleuren, smaken en prijzen zijn. De wijnen zijn goedkoper dan rode wijnen en meestal hetzelfde in prijs als witte wijn en je kan echt wel erg lekker roséwijn kopen tussen de € 7,- en € 12,-…….tis maar net wat je waar en op welk moment wilt drinken.

 

Kortom……rosé is heerlijk op vele momenten.

 

Veel wijnplezier.

 

Sander Nordsiek

Traditional Wines

Deel dit bericht

U kunt reageren op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *