Hoe je weet wanneer wijn niet meer te drinken is?

Hoe weet je of wijn niet meer goed is

Hoe je weet wanneer wijn niet meer te drinken is?

René 11/09/2015 In Algemeen, Wijnnieuws

Een ervaren wijndrinker heeft vaak gelijk al door wanneer een wijn over zijn top is. De vraag is, hoe doen ze dat? Nou, dit vergt enige oefening en hier moet je op letten:

Hoe het er uit ziet
Wijn is niet meer lekker wanneer de wijn té lang open staat. Terwijl sommige mensen zeggen dat geopende wijnen weken goed blijven, zullen de meeste wijnen na een paar dagen al hun glans verliezen. Dus het is belangrijk om geopende flessen goed op te bergen en af te sluiten. De eerste dingen waar je naar kijkt, is de kleur en de conditie van de wijn.

De wijn is troebel en laat een filmlaagje achter in de fles
Er zijn verschillende wijnen die van zichzelf al troebel zijn, maar als de wijn helder hoort te zijn en na verloop van tijd wordt hij troebel, is dit het eerste teken dat er vergisting plaats vindt in de fles.

De wijn begint bruin te worden en veranderd van kleur
Wanneer de wijn bruin kleurt, zoals een appel, dan is de wijn blootgesteld aan zuurstof. Terwijl het bruiner worden van de wijn zelf, geen slecht iets is (er zijn meerdere fantastische ‘tawny’ gekleurde wijnen) zal dit je wel vertellen hoeveel oxidatieve stress er in de wijn heeft plaats gevonden.

De wijn heeft kleine bubbels
De bubbels komen van een tweede ‘ongeplande’ gisting in de fles. Ja, je hebt zojuist een mousserende wijn gemaakt! Helaas zal het niet zo lekker smaken als een Champagne, het zal een vreemde zure smaak hebben.

“Het bruiner worden van de wijn zelf is niet slecht, maar het geeft wel aan hoeveel stress de wijn heeft ondergaan.”

Hoe ruikt slechte wijn?
Het tweede punt waar je op moet letten is de geur. Er zijn 2 verschillende redenen om er achter te komen wanneer wijnen hun beste tijd gehad hebben.

– Een wijn die een wijnfout heeft. Ongeveer 1 van de 75 flessen is gewoon ‘fout’
– Een wijn die te lang open heeft gestaan

Een wijn die zijn beste tijd heeft gehad doordat de fles te lang open heeft gestaan, heeft een schurende en scherpe geur. De wijn zal medicinale aroma’s hebben, die te vergelijken zijn met: nagellak remover, azijn of thinner. Deze geuren komen voort uit een chemische reactie van de wijn, die bloot gesteld is aan warmte en zuurstof, waardoor bacteriën groeien die azijnzuren produceren.

Hoe zal het smaken?
Een ‘slechte’ wijn proeven kan geen kwaad, maar het is waarschijnlijk geen goed idee om deze wijn op te drinken. Wanneer de wijn te lang open heeft gestaan, zal de wijn een scherpe, zure smaak hebben. Een goed voorbeeld hiervan is azijn. Dit veroorzaakt een branderig gevoel in je neus, net zoals bijvoorbeeld mierikswortel. Daarnaast zal het ook vaak een gekaramelliseerde appelmoesachtige (Sherry) smaak hebben, veroorzaakt door oxidatie.

Oefenen, oefenen en oefenen
Wanneer een wijn zijn glans verloren heeft en je bent hier absoluut zeker van, ruik er dan eerst aan voordat je het zomaar weggooit! Ontdek de zure smaken en de vreemde nootachtige aroma’s die je kunt vinden. Je zult elke keer nauwkeuriger worden en in staat zijn om de aroma’s er uit halen. Het kan geen kwaad, dus waarom niet?

 

Deel dit bericht

U kunt reageren op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *