Eiswein, de dessertwijn van bevroren druiven!

Eiswein

Het goede in een mensenleven komt vaak onverwachts. Zoeken ernaar heeft geen zin, het komt op een onvoorspelbaar toevallig moment. Veelal kom je pas later tot het besef. Zo’n toeval betrof ook het ontstaan van eiswein. Een soort van geluk bij een ongeluk. De magie van eiswein, is dat het perfect te combineren is met allerlei verschillende gerechten. Er is immers niets leukers dan uw gasten keer op keer te laten verbazen. Anders dan dat de naam doet vermoeden drink je deze wijn niet bevroren, maar dankt eiswein haar naam aan de wijze voorop deze tot stand komt.

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van eiswein. Het verhaal dat door de meesten wordt vertolkt, is het verbaal van een Duitse wijnboer uit de negende eeuw. Hij liet zijn wijngaard met daaraan de druiven onbeheerd achterliet. Zelf was hij op zakenreis. De winter viel vroeg en vrij plotseling in. Bij terugkomst trof hij bevroren druiven aan zijn wijnranken aan. Desalniettemin oogst hij de druiven en tot zijn verrassing leverde dat een bijzonder goedje op met een geconcentreerde smaak dat rijk is en intensief qua smaak.

De geconcentreerde smaak ontstaat doordat de druiven geplukt worden in bevroren toestand.

Voor het maken van echte eiswein is het dan ook noodzakelijk dat de wijnboer de druiven laat hangen aan de ranken. Het laten hangen van de druiven brengt heel wat risico’s met zich mee. Allereerst zijn er de vogels en allerlei wilde dieren die graag in koude dagen zich te goed willen doen aan de druiven. Weersomstandigheden kunnen daarnaast de kwaliteit van de druiven aanzienlijk verminderen, zoals het na een lichte vorst weer warmer worden.

De luxe dessert wijn wordt in een brede variatie van druivensoorten gemaakt. In Europa zijn de Riesling, Ehrenfelser, Gewürztraminer veel voorkomende druiven, terwijl bijvoorbeeld in Canada de produktie zich met name concentreert op Vidal, Cabernet Franc, Shiraz, en Merlot. Dit zijn vooral de laat rijpende druivenrassen, want het is belangrijk dat de druiven van goede kwaliteit blijven en niet gaan rotten totdat de kou echt invalt. Klik hier als je het overzicht aan eiswein wilt zien!

Auteur: eelco

Deel dit bericht

U kunt reageren op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *