Druivenrassen

Het druivenras is de belangrijkste smaakbepalende factor op grond waarvan je een wijn kunt herkennen.

Verschillen in terroir (de optelsom van alle natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druivenstok) en vinificatie (wijnbereiding) kunnen weliswaar voor een eindeloze hoeveelheid variaties zorgen, het zijn uiteindelijk toch de eigenschappen van de druif die de doorslag zullen geven.

Aligote

Aligoté

Een witte druif die vroeger bekend stond als plante des trois raisins. In Frankrijk vooral Chablis enBourgogne Alligot Bouzeron. In oost Europa (Roemenie, Moldavie). is meer dan 25000 hectare beplant. Wijnen met een licht kruidig karakter. (aroma : citroen, appel, noten).

Wijnen met Aligoté

barbera

Barbera

Typisch een druif uit Piemonte. Van de barbera maakt men bijvoorbeeld Barbera d’Alba en Barbera d’Asti. Gedijt goed op alle bodemsoorten en heeft een hoge zuurgraad. Geeft een grote opbrengst en wordt gebruikt als ingrediënt in zuurarme wijnen. (aroma : kersen, bramen, frambozen, pruimen, rood fruit).

Wijnen met Barbera
Cabernet Franc

Cabernet Franc

Een typische Bordeauxdruif, om de soms wrange smaak van de cabernet sauvignon mee te verzachten. In St. Emilion en Pomerol is hij de ideale metgezel van de dominerende merlot. In de Loire-vallei zorgt hij voor de typische zwarte bessen smaak in de Chinon en Bourgeuil. Het is een snel rijpende druif. In Touraine heet deze druif Breton. (aroma : aardappelschil, aardbei, bessen, frambozen, paprika, potloodslijpsel, rood fruit, zwarte bessen).

Wijnen met Cabernet Franc
cabernet sauvignon

Cabernet Sauvignon

De belangrijkste rode Bordeaux druif. Het is tevens de meest edele druif in de hele wereld die zorgt voor een diep gekleurde rode tannine rijke wijn. Je ziet vanuit alle windstreken fantastische wijnen die de naam van deze druif dragen. Het is een langzaam rijpende druif (aroma : asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, hooigeur, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, tabak, zwarte bessen).

Wijnen met Cabernet Sauvignon
carmenere

Carmenère

Is mogelijk verwant aan de merlotdruif. Ongeveer 125 jaar geleden was deze druif nog volop aangeplant in de Bordeaux en maakte deel uit van de blend maar is door gevoeligheid voor ziektes zo goed als uitgestorven. Deze druif is voor de phylloxera-plaag in Chili geimporteed, waar deze druif het door gunstige klimaatomstandigheden zeer goed doet en veel aangeplant is. Onderzoek heeft aangetoond, dat het geen Merlot is. De Carmenère is een later rijpende druif en heeft iets vollere aroma’s dan de merlot en geeft mooie ronde wijnen. (aroma : zwart fruit, chocolade, laurier, leer, truffel, vijgen, zoethout, kreupelhout, bosgeur).

Wijnen met Carmenère
druiven Chardonnay

Chardonnay

Dit is de meest nobele witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende Chardonnay-wijnen gemaakt, van de beendroge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d’Or. Het is ook een belangrijke druif in de Champagne. In Chablis heeft hij de bijnaam “beaunois”. In Duitsland is hij ook bekend als weisser Clevner. (aroma : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten).

Wijnen met Chardonnay
chenin-blanc

Chenin Blanc

De Chenin is een druif uit de Loire-vallei. Chenin-wijnen zijn meest fris en dorstlessend. In Zuid Afrika heet deze druif Droë steen.(aroma : abrikoos, amandelen, appel, hazelnoten, honing, meloen, noten, peer, perzik).

Wijnen met Chenin Blanc
cinsaut

Cinsaut

Cinsaut, in het Frans cinsault, is een van de druiven uit het Zuiden van Frankrijk. Door producenten in de Vin de Pays d’Oc mag er vanaf 2006 behalve rosé, ook rode wijn van worden gemaakt. In het verleden het meest aangeplante blauwe druivenras in Zuid-Afrika. Toen (ten onrechte) bekend onder de naam hermitage. Cinsaut levert soepele en toegankelijke wijnen op, met wat zwoel fruit. Wordt veel gebruikt om te vermengen om wijn een wat steviger, kruidiger karakter te geven.(aroma : adellijk wild, bacon, zwarte peper, leer en tabak).

Wijnen met Cinsaut
clairette-en-bourboulenc

Clairette et Bourboulenc

Dit zijn twee vergelijkbare druivensoorten, die een aangename frisheid geven. Een roos, acacia, witte perzik en exotisch fruit aroma.

Wijnen met Clairette
gamay

Gamay

Dit is nu de typische Beaujolaisdruif die in deze streek voor 98% is aangeplant. Gamay-wijnen worden jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard. (aroma : aalbessen, aardbei, banaan, frambozen, kersen, perendrups, rood fruit, zwarte bessen).

Wijnen met Gamay
garganega-2

Garganega

Dit is een Italiaanse druif, aangeplant rond het middeleeuwse stadje Soave. Hier worden mooie witte Soave-wijnen van gemaakt, waarbij minimaal 85% garganega moet worden gebruikt, aangevuld met pinot bianco, chardonnay, trebbiano di soave of trebbiano di toscana.

Wijnen met Garganega
garnacha

Garnacha

Een in Spanje veel voorkomende druif die een hoge opbrengst heeft. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn krachtig. Veel gebruikt in de Rioja, Navarra, Taragona en Toledo.(aroma : peper, pruimen, rood fruit, rozijnen).

 

Wijnen met Garnacha
gewurztraminer

Gewürztraminer

Deze roodachtig-gele druif komt in de hele Elzas voor en is van oorsprong afkomstig uit Griekenland en via Zuid-Tirol in de Elzas en Duitsland gekomen. Deze druivensoort wordt tegenwoordig geoogst in onder andere de Elzas, Duitsland, Spanje, Hongarije, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Italië, USA, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en zorgt voor goudgele exotische wijnen met een uitgesproken, soms muscaatachtige, smaak. De typische rozengeur en lange afdronk is meestal in droge, pittige wijn te vinden, maar ook heerlijke dessertwijnen. In Hongarije heet deze druif tramini. (aroma : banaan, druiven, gekookt fruit, gerookt spek, kaneel, karamel, lychees, rozenwater, tropisch fruit).

Wijnen met Gewürztraminer
grenache

Grenache

Dit is nu de typische Beaujolaisdruif die in deze streek voor 98% is aangeplant. Gamay-wijnen worden jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard. (aroma : aalbessen, aardbei, banaan, frambozen, kersen, perendrups, rood fruit, zwarte bessen).

Wijnen met Grenache
grenache-blanc

Grenache Blanc

Hij Is de balangrijkste witte druivensoort in de Rhône. Deze druif geeft vaak krachtige wijnen met veel alcohol. De wijn is vaak lichtgeel tot groen van kleur. De smaak is veelal droog, zacht en fruitig en heeft vaak weinig zuren. In de geur kun je aroma’s vinden van anijs, dille, venkel, bloemen, maar ook witte nectarine. De wijnen worden soms opgelegd op hout.

Wijnen met Grenache Blanc
grauburgunder

Grauburgunder

Een in Spanje veel voorkomende druif die een hoge opbrengst heeft. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn krachtig. Veel gebruikt in de Rioja, Navarra, Taragona en Toledo. (aroma : peper, pruimen, rood fruit, rozijnen).

Wijnen met Grauburgunder
macabeo

Macabeo

Een witte druif uit Spanje (heet ook wel viura) waarvan voor 90% frisse witte Rioja-wijnen worden gemaakt. Wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor Spaanse mousserende wijnen (Cava). Ook gebruikt voor witte Côtes de Roussillon. Aroma: bloemen

Wijnen met Macabeo
malbec

Malbec

Ook wel auxerois is een blauwe druif die in de Bordeauxstreek Blaye en Côtes de Bourg vooral wordt toegepast als zachtmaker. In Cahors is dit de bepalende druif (heet hier cot). Aroma: bessen, laurier, kersen, specerijen, diergeuren, chocolade, diergeuren, kersen, kreupelhout, zwarte bessen

Wijnen met Malbec
marsanne

Marsanne

Typische ‘Rhônedruif’ die wijn met behoorlijk veel kleur en body en een tamelijk lage zuurgraad oplevert. Marsanne vormt de basis van noordelijke witte Rhônewijnen, zoals bijvoorbeeld Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Saint-Péray. Hij verdringt daar de roussanne, waarmee hij overigens ook wel wordt geassembleerd. Marsanne is ook steeds meer te vinden in Languedoc. Al sinds lang is hij in Australië present. Daar vinifieert men hem in de regel puur.

Wijnen met Marsanne
merlot

Merlot

De Merlot is een blauwe druif. Qua hoeveelheid de belangrijkste druif in de Bordeaux. In de Medoc en Graves zorgt hij voor het verzachten van de cabernet sauvignon. In Zwitserland heb je het Italiaanstalige Ticino. De merlotwijnen hebben daar een vergelijkbare kwaliteit van Pétrus in de Pomerol. De beste wijn draagt het felbegeerde VITI-zegel met de aanduiding Controlo Ufficiale di Qualita. Er bestaat daar ook een witte wijn van merlot en een zéér goede lichte rosato. Aroma: bont, bos, bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwarte bessen, zwart fruit

Wijnen met Merlot
mourvedre

Mourvèdre

Een witte druif uit Spanje (heet ook wel viura) waarvan voor 90% frisse witte Rioja-wijnen worden gemaakt. Wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor Spaanse mousserende wijnen (Cava). Ook gebruikt voor witte Côtes de Roussillon. Aroma: bloemen

Wijnen met Mourvèdre
Muller Thurgau

Müller-Thurgau

Ook wel auxerois is een blauwe druif die in de Bordeauxstreek Blaye en Côtes de Bourg vooral wordt toegepast als zachtmaker. In Cahors is dit de bepalende druif (heet hier cot). Aroma: bessen, laurier, kersen, specerijen, diergeuren, chocolade, diergeuren, kersen, kreupelhout, zwarte bessen

Wijnen met Müller-Thurgau
muscat

Muscat

Hij is verantwoordelijk voor de zoete en bloemrijke geur en druivensmaak in de vin doux naturel uit de Roussilon, de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Rhone. In opkomst zijn de droge Muscats uit het Franse Zuiden. Het opsporen waard zijn ook de droge muscats/muskateller uit noordelijker contreien zoals de Elzas, de Pfalz, Baden en Oostenrijk. Als kwalitatief beste geldt de muscat blanc à petits grains, met als goede tweede de muscat d’alexandrie. Om nog even bij benamingen te blijven, synoniemen in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk moscatel, moscato (mascato) en muskateller. Aroma: abrikoos, citrusfruit, druiven, gedroogd fruit, honing, kaneel, perzik, rozijnen

Wijnen met Muscat
nebbiolo

Nebbiolo

Dé tweede edele druif van Italie, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D’Alba, Gatinara, etc … maakt. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van de DOCG wijnen. Aroma: animaal, stal, teer en paddestoelen

Wijnen met Nebbiolo
negroamaro

Negroamaro

Een blauwe druif die in Apulië in Italië zorgdraagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarones van het Zuiden. Voorwaarde is echter wel, dat de druiven volrijp moeten zijn alvorens er wijn van te maken, omdat er anders onaangename aromas van kool en thee onstaan met een bittere smaak. De druif heet niet voor niets de donkere bittere. Aroma: vanille, rijpe kersen, gebrand, krenten, tabak

Wijnen met Negroamaro
palomino

Palomino

Dit is een witte druif die vooral wordt gebruikt voor de sherry. Een druif met een hoge opbrengst en hierdoor in heel Spanje wordt aangeplant. Buiten Cádiz ook wel ‘Jerez Fino’ genoemd. Aroma: noten

Wijnen met Palomino
pedro ximenez

Pedro Ximenez

Een witte druif met een hoog suikergehalte. Wordt veel in de D.O. Jerez aangeplant en is een typische Sherrydruif.

Wijnen met Pedro Ximenez
pinotage

Pinotage

Een blauwe druif uit Zuid-Afrika die is ontstaan uit de pinot noir en de hermitage (ook wel cincault of cinsaut). Cinsaut werd in Zuid-Afrika – ten onrechte – ‘hermitage’ genoemd, vandaar de samengestelde naam pinotage. Het is een vroeg rijpende druif die soepele fruitrijke complexe wijnen voortbrengt. De betere soorten (Bellingham, Groot Constantia en Wildekrans) hebben een groot rijpingspotentieel, net als cabernet sauvignon. Aroma: aceton, amandelen, banaan, bessen, frambozen, pruimen, rood fruit, snoep, stalgeur, veenbessen, viooltjes

Wijnen met Pinotage
pinot gris

Pinot Gris

Een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft. Is rond 1400 naar Hongarije overgebracht; hier heet hij szürkebarát waarvan men de beroemde Tokay maakt. In de Elzas maakt men om naamsverwarring te voorkomen de zgn. tokay pinot gris-wijnen. Smakelijke wijnen met een hoge zoetgraad en een stevig alcoholpercentage. In Duitsland heet deze druif ook wel grauburgunder of rülander. In Italië pinot grigio. Aroma: noten, rook, ananas, groene bonen, zoethout

Wijnen met Pinot Gris
pinot meunier

Pinot Meunier

Een oorspronkelijk rode druivensoort. Het is de meest geplante champagne-variëteit samen met Pinot Noir en chardonnay. De druivensoort is goed bestand tegen lente-vorst, omdat hij later bloeit dan de chardonnay en de pinot noir. De druiven worden gebruikt in de champagne om karakter en levendigheid toe te voegen. In Duitsland heet deze druif schwartzriesling ofmüllerrebe.

Wijnen met Pinot Meunier
pinot-noir

Pinot Noir

Een Bourgondische druif die ook met succes in de Champagne wordt gekweekt en daar bijdraagt aan zeer complexe wijnen. Aroma: aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur

Wijnen met Pinot Noir
riesling

Riesling

Volgens de Franse appellation-wetten mag hij enkel en alleen worden verbouwd in de Elsas. Hij zorgt hier voor een hele reeks verschillende wijnen, waarvan de goudkleurige riesling met zijn bloemen en honingbouquet de bekendste is. In Duitsland komt deze druif op de tweede plaats na de müller thurgau. Aroma: abrikoos, appel, bloemen, citroen, grapefruit, honing, limoen, perzik, petroleum

Wijnen met Riesling
sangiovese

Sangiovese

Italiës belangrijkste blauwe druif. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals : Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië bij Sonoma, Atlas peak en Beringer. Aroma: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen

Wijnen met Sangiovese
sauvignon-blanc-2

Sauvignon Blanc

In de Loire-vallei is hij een belangrijk ingredient voor Sancerre en de Pouilly-Fumè. Het is ook een belangrijke druif in droge Bordeaux wijnen. Aroma: ananas, asperges, grapefruit, gras, kruisbessen, passievrucht, tropisch fruit, zwart fruit

Wijnen met Sauvignon Blanc
semillon

Semillon

De belangrijkste druif in de Bordeaux. Het is een druif met een hoog alcoholgehalte en weinig zuren. Semillon met “nobele rot” is basis voor de zoete Sauternes-wijnen. Aroma: abrikoos, ananas, bloemen, honing, perzik, rozijnen, sinaasappel

Wijnen met Semillon
syrah

Syrah

Het is een donkere druif die zorgt voor wijnen met een hoge kwaliteit, diepte en duurzaamheid. De wijnen hebben een fruitige ietwat peperige smaak. Aroma: aardbei, bosbessen, bramen, chocolade, drop, gerookt spek, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, roos, teer, truffel, wild, zwarte bessen

Wijnen met Syrah
tempranillo

Tempranillo

Dit is een blauwe druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma waardoor hij een van de toppers is van alle Spaanse druiverassen. Deze druif heeft meerdere namen : ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinto del pais en tinta de toro en wordt gezien als een echte Riojadruif. Aroma: aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit

Wijnen met Tempranillo
touriga nacional

Touriga Nacional

Een blauwe druif die is aangeplant in de Portugese Dourostreek. Geeft prachtige volle fruitige wijnen die minstens 18 maanden oud moeten zijn voor verkoop met minstens 11% alcohol. Dourowijnen geven verrassend veel waar voor je geld.

Wijnen met Touriga Nacional
trebbiano

Trebbiano

Een witte druif die al stamt uit de Romeinse tijd en is in geheel Italië te vinden is. De wijnen hebben een uiteenlopend karakter van aromatisch tot neutraal (Frascati, Orvieto, Soave). Wordt ook gebruikt als basis van cognac en almagnac. In Frankrijk ungi blanc genoemd. Aroma: abrikoos

Wijnen met Trebbiano
verdicchio

Verdicchio

Een typische Italiaanse druif waarvan heerlijke goudgele vol fruitige sappige wijnen worden gemaakt met een fragiel bouquet. Een heel bekende wijn van deze druif is de verdicchio dei Castelli di Jesi van Torrre PasSeri.

Wijnen met Verdicchio
viognier

Viognier

Een witte druif die momenteel nog schaars is aangeplant maar steeds meer terrein wint in het Rhônedal, Languedoc en Australië. De wijnen hebben een ronde smaak met weinig zuren. Aroma: abrikoos, bloemen, citroen, kamperfoelie, mango, peer

Wijnen met Viognier
weisserburgunder

Weisser

De ‘Weisser Clevner’ en de ‘Weisser’ of ‘Weissburgunder’ zoals deze druif in Baden-württemberg en de Pfalz heten zijn dezelfde druif die wereldwijd Pinot Blanc heet. Afhankelijk van de streek of het land kom je grote overeenkomsten tegen bij de afzonderlijke Weisser burgunderwijnen. Een erg mooie wijn is de Mülheimer Sonnenhalde Kabinet Trocken van Herman Dörflinger uit Mülheim/Baden/Markgräflerland. Aroma: ananas, appel, boter, citrusfruit, mango, passievrucht, tropisch fruit

Wijnen met Weisser
zinfandel

Zinfandel

Een belangrijke blauwe druif in Californië. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals white zinfandel, blush wine maar ook fruitige rosé. Er worden op kleine schaal portachtige wijnen gemaakt en je kunt natuurlijk ook traditionele op eiken gelagerde wijnen vinden. Door onderzoek is vastgesteld, dat de zinfandel dezelfde druif is als de in Italië (Apulia) verbouwdeprimitivo ook wel gioia genoemd. Er is een grote gelijkenis met de uit Kroatië afkomstige plavac mali. Aroma: bessen, nootmuskaat, peper, pruimen, rozijnen

Wijnen met Zinfandel